Over mij

Paardrijden volgens de klassieke dressuur

Mijn naam is Demi de Jong en ik ben bevlogen paardenliefhebster. Voor mij is het belangrijk dat het werk met onze paarden op een eerlijke en duurzame manier gebeurt. 

Het correct trainen van een paard vergt veel kennis en kunde. Om die honger te stillen, ben ik begonnen aan de opleiding tot humaan fysiotherapeut én paardenosteopaat. Naast deze opleidingen besteed ik veel aandacht aan mijn (rij)vaardigheden door les te nemen, stages te lopen en clinics & lezingen bij te wonen. 

Al de kennis die ik hierbij opdoe, voeg ik samen tot een holistische manier van trainen.

Balanced Equitation, klassieke dressuur, zitles, fysiotherapie, paardenosteopathie
  • Juli 2015 & 2016: Working student bij
    "Quinta do Archino"

  • 2016: Propedeuse Oefentherapie Cesar

  • 2017: Centered Riding instructrice level 1

  • Aug 2017 - Maart 2018: 
    Working student "Gut Rosenhof"

  • 2018 - heden: Opleiding fysiotherapie 

  • 2018 - heden: Opleiding Equine osteopathy bij The Vluggen Institute

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door paarden en na lang smeken mocht ik op 10-jarige leeftijd eindelijk starten op de manege. Eenmaal aangestoken met het paardenvirus kom je er niet meer vanaf...
 

In de jaren die er op volgde ontwikkelde ik mijn kennis en kwam steeds vaker de vraag bij mij op “waarom doen we dit zo?” Mijn zoektocht bracht mij naar Portugal, bij Francisco de Braganca, een leerling van Nuno Oliveira. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de klassieke rijkunst.
 

Geïntrigeerd door deze manier van rijden, besloot ik mij hier verder in te verdiepen. In mijn tijd als Working Student bij Anja Beran heb ik veel geleerd over de klassieke rijkunst en zelf mogen ervaren hoe het is om op een volleerd schoolpaard te rijden.
 

Ik ontdekte dat de ruiter een groot effect heeft op zijn paard en wat daarbij het belang is van een goede houding. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn te trainen met een lichaam dat niet meewerkt. Zo volgde de opleiding tot Centered Riding instructrice level 1.
 

Met deze achtergrond in gedachte was het niet gek dat mijn oog viel op de studie fysiotherapie. Ondertussen heb ik in deze studie al weer veel bijgeleerd en dit vormt een grote verrijking voor mijn werk met paard en ruiter.
 

Met meer en meer gemak kan ik ruiters helpen met hun eigen lijf, maar in mijn training met de paarden liep ik tegen blokkades aan. Blokkades die ik niet kon oplossen door enkel te trainen. Ook voor deze paarden wilde ik een uitkomst kunnen bieden. Daarom ben ik naast fysiotherapie ook begonnen met de opleiding tot paardenosteopaat. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel makkelijker het trainen gaat, als de blokkades in het lijf weg zijn.
 

Mijn rijden heeft zich ondertussen verder ontwikkeld naar methodes die meer werken vanuit een horizontale en verticale balans. Deze methodes blijken uitermate geschikt voor het verbeteren van het basiswerk bij de paarden.
 

De kennis die ik opdoe deel ik graag met anderen en ik merkte dat paarden en ruiters baat hadden bij mijn hulp. Vandaar dat ik de keuze gemaakt heb te starten met Balanced Equitation. Ik hoop op deze manier deze kennis met meer mensen te kunnen delen en meer paarden en ruiters te kunnen helpen.